Kodlama yapmak için öncelikle bilgisayarı iyi bilmeniz gerekir. Bilgisayarınızda bir sorun olduğunda düzeltmeyi bilmeli bilmeyenlere öğretmelisiniz. İyi biliyorsunuz diyelim ancak kodlama yapmaya hala hazır değilsiniz. Öncelikle kodlamayı birçok alanda kullanabilirsiniz. Hangi alanda kodlama yapacağınızı belirlemelisiniz.Web site tasarlayabilir veya bilgisayar programı yazabilir yada robot programı yapıp yarışmalara katılıp ödül kazanabilirsiniz. Kodlamak ilk başta karışık gelse de bir süre sonra yavaş yavaş alışacaksınız. Yalnız şunu size söylemem gerekir. Kodlama yapmak insanın aklını yavaşlatır ve geç tepki vermesine neden olur bu nedenle kodlama yaptıktan sonra yürüyüş veya bisiklet sürmenizde fayda vardır. Şu ana kadar sydıklarım kodlamaya başlamadan önce bilmeniz gerekenlerdi. Şimdi kodlama yapmak için hazırsınız.
İlk olarak kodlamaya C# ile başlayın. Çok kolaydır ve kodlamaları diğerlerine göre kısadır. Tek satır kodlama ile birçok işlevi burada yapabilirsiniz. Ardından C+ ve C++ sistemlerine geçmelisiniz. Bunlar bira daha profosyonel işidir. Değişik "kütüphane diye tabir ettiğimiz" kodların yanında C# benzer kodları da kullanacaksınız. C# için Visual Basic öneririm. Microsoft şirketinin yaptığı ve en çok tercih edilen kodlama programıdır. C++ için DevC++ en iyisidir. Diğer kodlama programlarıyla da yapabilirsiniz ancak en iyisi ve en çok tercih edileni bu programdır. Ardından Assembly dili ve makine dili diye tabir edilen sadece 2 adet kodlama türüyle oluşan kodlama türüne geçmeniz gerekmektedir. Şu anda bilgisayarlarda yazılan programlar makine dili ile yazılmaktadır. C++ öğrendikten sonra eğer Linux işletim sistemini kullanıyorsanız bilgisayarınızda birkaç değişim yapabilirsiniz.Mesela bilgisayarın tasarımını kodlarla değiştirebilir kendinize ait bir bilgisayar yaratabilirsiniz. Ancak Windows gibi bir bilgisayarı değiştirmek için makine dilini öğrenmeniz şart.
Bunlar sadece makine ile alakalı olanlar bir de işin internet kısmı var. Web site yapmak bunun en kolay örneğidir. Değişik sitelerden yapabilirsiniz. Ancak o siteler de bu sistem ile çalışmaktadır. HTML veya PHP yada ASP kodlaması yapabilirsiniz. En kolay para kazanma yollarından biridir. HTML öğrenmek "şu anda en güncel HTML 5'dir" kolaydır ancak yazması uzun sürer. Web sitesi yapan kişilere Webmaster denir ve Webmasterlar bir siteyi eğer uzun süreli bir site olacaksa 2 hatta 3 ayda yaparlar. Tabi bu kodlama stilinize de bağlıdır.
Web sitesi yapmak işinize gelmedi o zaman daha eğlenceli kısımlara geçelim. Oyun yapma kodları. Bu çok iyi profosyonellerin yapacağı kodlama sistemidir ancak değişik programlarla kolay bir şekilde oyun yapılabilir. Örneğin bunlardan biri ADOBE'dir. Adobe'nin geliştirdiği FlashPlayer ile değişik programlar yapabilirsiniz. C++ kodlama sisteminden daha küçük olan programlar yapmak isterseniz bu sistemi tercih edebilirsiniz. Peki bu küçük büyük olayı neyegöre belirleniyor derseniz. Şu anda belki bilgisayarınızda kullandığınız antivirüslerin neredeyse tamamı C++ ile yapılıyor. Yani anladıınız 1 veya 2 GB'lik programlardan bahsediyoruz.
Daha işinizi geliştirmek istediniz. Oyun satmak gibi bir isteğiniz varsa eğer JAVASCRİPT kodlarını kullanabilirsiniz. Oracle'nin geliştirdiği Java'nın kodlama sistemidir. Çok kolay olmamakla birlikte C++'dan zordur. Minecraft bu kodlamalarla yapılmaktadır ve bu kodlamalarla yapacağınız oyun çalışmak için java gerektirecektir. Eski oyunların çoğu bu kodlama ile yapılmaktadır Hatta Windows bile 2010 yılına kadar bilgisayarlarına otomatik Java yükleyip satıyordu ancak kendisinin geliştirdiği bir sistemle artık desteklemeyi bıraktı. Windows desteklemeyi bırakınca büyük internet devi Google'de bıraktı. Şu anda çok az kullanılan kodlama sistemidir.
Bu kadar bilgiden sonra aklınıza takılan son şey şu olmalı peki ya HACKER olmak için
Hackerla ise C++ ve bilgisayarları ele geçirmek için makine dilini çok iyi bilen insanlardır. Ancak bu dilleri iyiyye veya kötüye kullanmak onlara kalmış. İyiye kullananara Beyaz Hacker kötüye kullananlara Siyah veya Gizli Hacker denmektedir.
Robot kodlamada ise C++ kodları kullanılmaktadır. İyi günler dilerim. Uzun bir yazı oldu okuduğunuz için teşekkürler....
0 Yorum: