Çevre Dostu Sirketler #2 United Technologies

Ä°lgili resim

Çevre dostu şirketler serimizde bu sefer United Technologies (Birleşmiş Teknolojiler) konuğumuz oluyor. Aslında United Technologies’a şirket dememiz yanlış olur. Çünkü kendilerine ait 4 ayrı şirket daha var. Aslında bir tür şirketler topluluğu da diyebiliriz. Bu topluluğun amacı dünyayı değiştirecek eylemler, projeler yapmak.  

united technologies ile ilgili görsel sonucu

Kendilerine ait 4 ayrı şirket var demiştim bu şirketlerden uzay teknolojileri ile ilgilenen şirket United Aerospace Systems, tasarım ve şehircilik ile ilgilenense OTIS olarak adlandırılıyor. Güvenlik ve iklimlendirme alanında ise United Technologies Climate yer alıyor. 4. Şirket ise bir çiftin adını taşıyor. Pratt&Whitney adındaki bu şirket çiftin geliştirdiği her şeyi kapsıyor.

United Aerospace Systems yeni uçak tasarımları ve uzay teknolojilerinde kullanılacak yeni parçalar üretiyor. Onlara göre uçmak doğuşun yeni versiyonu. Uçakların ve uzay araçlarının takibini kolaylaştırmak amacıyla İnteliSight teknolojisini geliştirdi. 

Intelisight ile ilgili görsel sonucu

Ayrıca NASA gibi uzay alanında çağ atlamış şirketlerle birlikte astronotlar için 
ACES 5 Modüler Koltuğu geliştirdi. 
Bunun yanında uzay araçları için data sistemleri, fren, tekerlek ve sensör geliştiriyor.
Kendileri hakkkında daha fazla bilgiyi www.utcaerospacesystems.com adresinden öğrenebilirsiniz. 

        


OTIS adlı şirketin amacı eski görünüşü değiştirmek. Binaların dış görünüşleri, oda tasarımlarıyla ilgilenen bu şirket ilhamı ise yıllardır bozulmayan yapılardan alıyor.
Birçok köprünün yapılmasına yardım eden şirket gökdelenler için özel asansörler de üretiyor. 


Gökdelen taşımacılığının kralı dediğimiz bu şirketimiz hem daha az enerji kullanan ama daha fazla insana hizmet veren değişik asansörler geliştiriyor.  
Gen2 , HydroFit, SkyRise ve SkyBuild adında değişik asansör tasarımları bulunuyor. 


Ayrıca yeni yapıların nasıl daha az enerji kullanarak ve çevreye zarar verilmeden yapilabileceği konusunda projeler geliştiriyorlar. Kendileri hakkında daha fazla bilgiyi www.otis.com adresinden öğrenebilirsiniz. 

United Technologies Climate'in asıl ismi United Technologies Climate&Controls&Security dir. Şirketin amacı dünyayı yaşanılacak daha iyi bir yer haline getirmek. Bu amacını da kat ve kat yapıyor zaten. Ülkemizde de etkin bir şekilde klima üreten Carrier markasının kurucusu bu şirket. 


Öte yandan  Automated Logic, NORESCO, UTEC, Autronica, Chubb, Delta, DET-TRONICS, Fireye, Intelogix gibi yüzlerce markanın da kurucusudur. 

UTC Climate, Controls & Security brands

Şirket akıllı ev sistemleri, ısıtma ve soğutma sistemleri, yangın koruması ve güvenlik gibi alanlarda çevreye duyarlı sistemler geliştiriyor. Geliştirdikleri sistemler ve kurdukları markalar ile dünya üzerindeki 7000 şehirde 3 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlıyorlar. 


   


Ülkemizde pek tanınmış bir şirket olamamasına rağmen yurt dışında 1902 yılından beri bu tür sistemler üretiyor. Ürünlerini belirtmek isterdim ancak şirketin çok geniş bir ürün yelpazesi mevcut. Alarmlardan ultraviyole lambalara, hava kompresörlerinden hastanelerdeki soğutma ve ısıtma sistemlerine kadar binlerce ürün geliştiren şirket dünya çapında birçok ödülün de sahibi. 


Ülkemizde de önemli bir yere sahip Carrier 2000 yılından beri sera gazı emisyonlarının önlenmesi için çalışıyor. Bu çalışma amacıyla şu ana kadar 255 234 980 bin metre küp karbondioksiti doğaya kazandırmış ve kazandırmaya devam ediyor.
Ä°lgili resim 

Ayrıca United Technologies Climate&Controls&Security'nin güvenli ev sistemleri dünyanın en uzun gökdeleni Burj Khalifa tarafından kullanılıyor. Şirket hakkında daha fazla bilgiyi www.css.utc.com adresinden öğrenebilirsiniz.

Pratt&Whitney adlı şirketin amacı roket motorlarını geliştirerek dünyaya daha duyarlı hale getirmek. Bu marka iki çiftin adını taşıyor ancak çalışanlar 2 kişiden ibaret değil. Şirket  F135 , F16, F15, F35 gibi savaş uçaklarının motorlaarını tekrardan düzenliyor ve daha az yakıt kullanan yeni motorlar haline getiriyorlar.

Ä°lgili resim

Geliştirdikleri turbo fanlı bir motor ile 40 milyon galon yakıt tasarrufu sağlamışlar.  Ayrıca değişik havayollarında (Hawai Havayolları, Katar Havayolları) kullanılan A320 yolcu uçaklarının birçoğunun uçmasını da sağlıyor. Şirket birçok uçak motoru ödülünün de sahibi. Savaş sanayisine yardım ederek değişik bombardıman uçaklarının gelişmesinde önemli rol oynayan Pratt&Whitney uçak gemilerinin gelişimi için de yardım ediyor.

  

 Geliştirdikleri başka uçak motorları da var. Bunlardan bazıları F100, F117, F119 , T100 adlı uçak motorlarıdır. Uzay alanıyla pek ilgilenmeyen şirket son kullanıcılara özel parça satışı da yapıyor. Şirket hakkında daha fazla bilgiyi www.pw.utc.com adresiden öğrenebilirsiniz.

Son kullanıcı nedir?
Son kullanıcı ürünün en son halini kullanan kişiler iççin denilen bir terimdir. Son kullanıcı bilgisayar hakkında bilgisi olmayan, programlama hakkında bilgisi olmayan kişiler için kullanılmaktadır. Şu an üretilen ürünlerin %85’i son kullanııcılar düşünülerek geliştirilmektedir.


Serimizin ikinci konuğunu da burada uğurlayarak makalemi sonlandırıyorum. Umarım okurken bilgileriniz tazelenmiştir. Daha yazılacak tonla bilgi varken kendimce özetleyerek anlaşılması en kolay hale getirmeye çalıştım. Bir yanlışımız varsa affolması dileğiyle. İyi günler…

Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Yazar Hakkında

MSAGE and Patrobot's developer, amateur rocket designer, art student, entrepreneur, volunteer and creator of Turkish Rocket Community and Yelken E-Academy, author of BirTutamEsc

0 Yorum: