3D yazıcı ile yapılan İLK yaşanılabilir ev!

Dünyanın ilk, 3D yazıcı ile yapılan ve yaşanabilen evleri Hollanda'da başlıyor. Bu evlerin yapılmasıyla inşaat sektöründe bir devrim yaşanması bekleniyor.

Daha önceden 3D yazıcı ile evler yapılmıştı. Peki bu evlerin diğerlerinden farkı ne? Tabiki yaşanabilir olmaları. Bu projenin arkasındaki ekip yeni sistemin başka yenilikçi projelere ev sahipliği yapabileceğini öngörüyor. Emlak uzmanları bu projenin, Hollanda'daki sıvacı sıkıntısını çözeceğini düşünüyorlar. Ayrıca bu proje ile inşaat sırasında çevreye verilen zararın en aza indirilebileceği belirtiliyor. 

çimento 3d yazıcı ile ilgili görsel sonucu

İnşaat yapılırken belirli kalıplar için çimento gerekmekte. Ayrıca yanlış yapım sonucu çatlayan betonlar malzeme kullanımı arttırmakta. Bu proje ile gerektiğinden fazla malzeme kullanımının önüne geçilebilecek. Bu projeye Eindhoven Teknoloji Üniversitesi de destek veriyor.

Su, elektrik, gider tesisatı da tamamen 3D yazıcı tarafından üretilecek. 

Kullanılan yazıcı robot kol şeklinde ve başında çimento dökmeye yarayan bir kısım barındırıyor. Yapım sırasında çimento mimari tasarıma uygun ve kat kat dökülüyor. Böylece çatlama riski azalıyor dayanıklılık artıyor. 

Hollanda'daki inşaat firmaları, inşada kullanılan kalıplar yapmadıklarından memnunlar. Bu proje hayata geçerse çimentodan kazançları epey artacak. Bu da daha fazla konut yapmak demek. Daha fazla konut daha fazla insan, fazla insan yeni iş imkanlarının doğması demektir. Bunun sonucunda ülkenin gelişmesi kaçınılmaz olur.

Ä°lgili resim

Ayrıca ev inşasında kullanılacak kalıplar önceden hazırlanıp inşaat yerine götürülüyordu. Bu da maliyetin artması demek. Ancak 3D yazıcılar ile bu maliyet de ortadan kalkacak. 

3D yazıcı teknolojisi yeni bir teknoloji ve bir teknoloji nereye giderse gitsin gittiği yeri geliştirir. 3D yazıcının kullanılması için fiber altyapısı gerekmekte. Bu da yapılacak evin de  bu altyapıya sahip olacağını gösterir. Fiber altyapıya sahip olan evler akıllı ev sistemlerine daha yatkın olacak. Bu sayede bu projenin yaygın olduğu ülkelerde hırsızlık gibi olaylar yavaşlayacak hatta duracak.

Şunu belirtmeyi de unutmayayım. Bu yeni evlerin yapımına 2019'da başlanılacak.

Bu konu uzar da gider ancak belirli bir noktada kesmek gerek. Şimdilik benden bu kadar. Umarım yararlı olabilmişimdir. Diğer ki makalelerde görüşmek üzere...
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Yazar Hakkında

MSAGE and Patrobot's developer, amateur rocket designer, art student, entrepreneur, volunteer and creator of Turkish Rocket Community and Yelken E-Academy, author of BirTutamEsc

0 Yorum: