İnsan Nefesinden Hastalıkları Tespit Edebilen YAPAY ZEKA Geliştirildi!

Bilim insanları, hastalıkların ilk olarak etkilediği yerin nefes kokusu olduğunu belirtiyor. Nefes kokusunu algıyalan birçok hassas sensör şu anda mevcut.  Ancak hepsi laboratuvar içerisinde kullanılıyor. Bunun üzerine hastanelerde ve normal havalarda kullanılabilecek sensör geliştirdiler. Bu sensörleri de yine kendi geliştirdikleri yapay zeka ile eşleştirdiler. Sonucunda insandaki hastalıkları erkenden tespit edebilen yapay zekaya sahip oldular.

yapay zeka ile ilgili görsel sonucu

Yapay zeka yazılımı için belli matematiksel algortimalar gerekmekteydi. Bu matematiksel algoritmaları  İngiltere’deki Lougborough Üniversitesindeki veri birimi ekibi geliştirdi. Yapay zeka, nefes kokusundaki bileşenleri teyit ederek ,onlarca olasılık ve değişken arasından, kişiye ne hastalığı olduğunu söyleyecek.

Şimdilik sadece belirli kanserleri bulabilen algoritma, yeni nefes verileri ile bilgi merkezini büyütecek. Böylelikle yeni hastalıklar henüz bulaşma aşamasında iken bulunabilecek. Bulunan bu hastalıklar için erkenden ilaç üretilebilecek.

Yapay zeka onlarca bilgiden doğru olanını en kısa sürede seçecek. Tahminlere göre bu süre birkaç dakikadan fazla olamayacak. Bu işlem laboratuvarlarda yapılsaydı belki haftalar hatta aylar bile alabilirdi.

nefes almak ile ilgili görsel sonucu

Yapay zeka için; doktorlar,akademisyenler,radyologlar ve hemşirelerden oluşan bir ekip kanser tedavisi gören hastaların nefeslerinden veri topladı. Bu veriler bilgisayar mühendisleri ve kimyagerler tarafından matematiksel algoritmalara dökülüp yapay zekanın kullanımına sunuldu. Hala bu ekip yeni hastalıkların tespiti için veri toplamaya devam ediyor.

İlk olarak alheidler olarak bilinen ve stres sonucu ortaya çıkan hastalığa önem verilmekte. Daha sonra diğer hastalıkların tespiti için de çalışmalar yapılacak. Umarız ki ülkemize de gelir. Geldiğinde birçok kişi rahatlayacaktır.

Gelişmeleri burada sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. İyi günler…
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Yazar Hakkında

MSAGE and Patrobot's developer, amateur rocket designer, art student, entrepreneur, volunteer and creator of Turkish Rocket Community and Yelken E-Academy, author of BirTutamEsc

0 Yorum: