Çıkarması ve taşıması çok pahalı olduğundan taş genellikle devlet ve kraliyet binalarında kullanılırdı. Taştan inşa edilmiş en tanınmış tarihi yapı Mısır'ın Giza kentinde yer alan Firavun Keops'un Büyük Piramidi'dir. 4000 yılı aşkın süre önce inşa edilmiş olan piramit 147 m gibi inanılmaz bir yüksekliğe sahiptir ve ABD'deki Özgürlük Heykeli'nden 54 m m daha uzundur. Orta Amerika'da da benzer piramitler yapılmıştır. Bunlar MÖ 900 civarında Olmekler, Toltekler ve Mayalar gibi uygarlıklar tarafından inşa edilmiştir.
Tapınakların çoğu sık yağmur ormanlarının ortasında kurulmuştur. Mısırlı muadilleri gibi, bu inanılmaz yapıları inşa edenler de çok basit aletler kullanmışlardır.Antik Yunan duvar ustaları da çok yetenekli insanlardı. Taş blokları inşaat alanında birbirlerine uyacak şekilde kesip yerleştiriyor, bloklar arasında kalan boşlukları küçük parçalarla dolduruyorlardı.
Afrika'da etrafı duvarla çevrili tarihi Büyük Zimbabwe şehri 1200 ile 1450 yılları arasında taştan inşa edildi. Kent en canlı döneminde 20.000 kişilik nüfus barındırıyordu. 24 hektar büyüklüğünde bir alana yayılan Büyük Zimbabwe'nin sakinleri, kil ve granit çakıl parçaları karışımından yaptıkları saz damlı kulübelerde yaşıyordu. Kentin duvar kalıntılarından yapım ustalarının harç kullanmadan giderek daha yüksek ve daha sağlam duvarlar örmeyi öğrendikleri anlaşılıyor. Eski duvarlar farklı şekillerde taşlar kullanılarak eğri büğrü örülürken aynı boy ve şekilde kesilmiş taşların kullanıldığı daha yeni duvarlarda işçiliğin kusursuz olduğu görülüyor.
Tarihin en etkileyici taş yapısının Çin Seddi olduğu iddia ediliyor. Yapının tam olarak ne zaman inşa edildiğini söylemek güç ancak yekpare bir duvar örme girişiminin tarihi MÖ 3.yüzyıla kadar gidiyor. Taşın bol olduğu Çin'in doğusunda iç kısımları molozdan yapılan duvarın dışı taşla kaplanmıştır. Taşın kıt olduğu batıda ise duvarlar yöre toprağının suyla karılmasıyla yapılmıştır. Karışım iki ahşap kalıp arasında sıkıştırılıyor ve kuruyup sertleşene kadar bekletiliyordu.
Kaynak: Tübitak
0 Yorum: