İnsanlar dünyanın farklı bölgelerinde, kullanılabilecekleri farklı yapı malzemeleri bulmuştur. Bu da inşa ettikleri yapıların özelliklerini büyük ölçüde etkilemiştir. Örneğin Irak'ın güneyindeki bataklıklarda bulunan kamışlar ve çamur, uzun dikmelerin yapımında kullanılmıştır. Dikmeler yere birbirine paralel iki hat olarak kazılmış çukurlara gömülürdü. Tepeleri bükülüp karşılıklı olarak birbirine bağlanır, bütün bina bu kamış hasırla kaplanırdı. Bu teknik 6000 yıldır kullanılıyor.
Kerestenin bol olduğu İskandinavya, İsviçre Alpleri ve Himalayalar gibi bölgelerde ise insanlar evlerini ahşaptan yapmayı şeçmiştir. Bu iş için özellikle çam, köknar ve kayın gibi uzun düz gövdeli ağaçlar uygundur. Bu bölgelerdeki çantı kulübeler uzun tomrukların yanları düzleştirilerek ve uçları kesilerek birbirine tutturulmasıyla yapılır. Buralarda günümüzde de evler çoğunlukla ahşaptan yapılıyor.
Taş yapılar
Taş kullanılarak inşa edilmiş binalar taşın sert ve dayanıklı olması nedeniyle çok sağlamdır. Bazı taş binaların tarihi MÖ 2770 yılına kadar uzanır; yani söz konusu binalar neredeyse 5000 yıldır ayaktadır. Taşı çok görkemli bir şekilde kullanan uygarlıklardan biri de Eski Mısır uygarlığıdır. Mısırlılar ocaklardan taş çıkarırken kayayı dikdörtgen bloğun beş yüzü ortaya çıkana kadar kazmayla yontuyor, sonra blogun kayaya bağlı altıncı yüzü boyunca delikler açıyor, deliklerin içine ahşap kamalar yerleştiriyorlardı. Bu kamalar ıslatılınca genişliyor ve bloğu kayadan koparıyordu.
Duvar ustaları tokmak ve keski kullanarak bloğu düzgün bir dikdörtgen haline getiriyor, mastarla, gönyeyle ve çekülle yaptıkları işi kontrol ediyorlardı.
Çekül, yüzeylerin dikey olup olmadığını anlamak amacıyla kullanılan, ucuna kurşun parçası bağlanmış iptir. Bu türden basit aletler Sanayi Devrimine kadar kullanılmıştır.
Kaynak: Tübitak
Kaynak: Tübitak
0 Yorum: