Dört yüz yıl önce mikroskop bilinmiyordu. Çevremizdeki bitkiler ve hayvanların yapıları bizim için bir gizdi. Üstelik varlığından bile haberdar olmadığımız daha binlerce küçük bitki ve hayvan vardı. Hastalıkların nedenleri ancak tahmin edilebiliyordu ve tıp bilimi henüz doğmamıştı. Mikroskobun icadı bilimsel alanda bir devrim yarattı.
2000 yılı aşkın bir süredir camın ışığı kırdığı biliniyorduysa da, gerçek anlamda ilk mercek ancak 1300 yılı dolaylarında yapıldı. 1600'lerde mercekler bir araya getirilerek optik aygıtlar yapılabileceği görüldü. Antonie van Leeuwenhoek, 17.yüzyıl sonlarında yaşamış Hollandalı bir bilim adamı ve mikroskobinin öncülerinden biriydi. Tek mercekli ve elle tutulan basit bir mikroskoplar yapmıştı. Mikroskoplarıyla gördüklerine ilişkin birçok çizim gerçekleştirmiş ve ne olduklarını anlamamasına karşın bakterileri keşfetmişti.
17. yüzyılın ortalarında Robert Hooke mikroskobunda incelediği şişe mantarının resimlerini çizmiştir. Van Leeuwenhoek gibi o da, tam olarak ne gördüğünü bilmiyordu. Kullandıkları camların düşük nitelikli, merceklerinin biçiminin de kusurlu oluşu nedeniyle ilk mikroskopları yapanlar ancak bulanık görüntüler elde edebiliyorlardı. Mercekler 19. yüzyıl boyunca git gide iyileştirildi ve sonunda bugün bildiğimiz mikroskop geliştirildi.
0 Yorum: