Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Rus kozmonotlar 3D yazıcı ile inek eti hücrelerinden biftek üretti.
25 Eylül'de Soyuz MS-15 isimli uzay aracı, Kazakistan'dan içerisinde değişik amaçlar için konulmuş birçok kargo ve 3 astronot ile birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilmişti. Gönderilen bu kargolardan birinde Aleph Farms adlı şirketin ineklerden elde ettiği et hücreleri ile birlikte 3D Bioprinting Solutions adlı Rus bir şirketin manyetik yazıcısı da bulunuyordu. Uzaya gönderilen her kargonun bir amacı olduğu gibi bu kargonun da amacı, uzay istasyonundaki astronotlara protein kaynağı sağlamaktı.
400 km'lik bir yolculuk sonunda Uzay İstasyonuna varan kargo burada Rus kozmonotlar tarafından denendi. Oluşan biftek geleneksel bifteklere göre aynı tat ve kıvama sahip. İsrailli bir şirketin geliştirdiği bu teknoloji dünyanın her yerinde et üretilebileceğini kanıtlıyor. Ayrıca teknolojinin gelişmesi ile birlikte tarıma el erişli olmayan bölgelerde et üretmek için kullanılabileceği düşünülüyor.
3D Bioprinting Solutions'un proje müdürlerinden Grigoriy Şalunov gelecekte Ay ve Mars'ta olacak ilk koloniler için protein kaynağı sağlamayı umduklarını belirtti. Bunun dışında Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'de (NASA) 2015 yılından beri Ay'ın yörüngesinde dolaşacak bir uzay bahçesi yaratmaya çalışıyor. Hatta bu proje kapsamında uzay ortamında marul yetiştirilmişti.
Uzun bir aranın ardından tekrar yazı yazmak ne de zormuş. Evet şimdilik benden bu kadar. Diğerki yazılarımda görüşmek üzere...
Yazar Hakkında
Bir Tutam Esc
MSAGE and Patrobot's developer, amateur rocket designer, art student, entrepreneur, volunteer and creator of Turkish Rocket Community and Yelken E-Academy, author of BirTutamEsc
0 Yorum: