Kanser İlacı Yumurtlayan Tavuk!

Kanser İlacı Yumurtlayan Tavuk!
Japon bilim insanları tavukların genleriyle oynayarak kanser ve hepatit tedavisi için kullanılabilecek maddeler içeren yumurta üretmelerini sağladı. 

Gen terapisi ile yumurtalarda ki bağışıklık sistemini güçlendiren bir protein üretilmesini sağlayan araştırmacılar, aynı proteinin cilt kanseri ve hepatit tedavisinde de kullanılabildiğini  söylüyorlar. Normalde bu proteini üretmenin maliyeti öyle yüksek ki sadece birkaç mikrogramı bile 1000 dolar civarında. Yeni yöntemle maliyetin önce yarıya, ilerleyen yıllarda 100 doların altına düşmesi hedeflendi. 

tavuk ve yumurta ile ilgili görsel sonucu

Osaka Üniversitesi'nden  Hironobu Hojo,çalışmanın önemini şöyle özetliyor;"Bu araştırmadan sağlanan bilgiler özellikle uygun fiyatlı ilaçların geliştirilmesi adına çok büyük önem taşıyor. 

Gelecekte,yumurtalarda bulunan ilaçların özelliklerini de belirlemek mümkün olacak.


Arkadaşım Esaret Altında

Bugün insanın kayboluş öyküsünden, yaptıkları bilimden değil tam tersine yapamadıklarından ve arkadaşımı nasıl kaybettiklerinden bahsedeceğim. 


Benim kaybolan arkadaşım oyun oynamayı çok severdi. Onunla denizde birçok oyun oynadık. Ayrıca arkadaşım çok zekiydi. Hatta belki senden benden bile zekiydi. Arkadaşım sörf yapmayı da çok iyi bilir. O kadar iyi sörf yapar ki 8 metrelik dalgalar bile onu deviremezdi üstelik bunu sörf tahtası olmadan yapardı. Arkadaşım her zaman mutluydu. Ne zaman ihtiyacım olsa gelirdi çünkü o bir yunustu. 


Biz yunusları kaybettik. Onları katlettik. Yaşam alanlarını, sevgilerini, duygularını her şeylerini bozduk buna rağmen de bozmaya devam ediyoruz. Onlar bizden kaçtıkça para karşılığında yakalıyor, yakalatırıyoruz. Üstüne üslük edepsizliğimiz hala bitmiyor ve yakaladığımız yunuslar ile gelir elde ediyoruz. İnsanlar onları görmek için para ödedikçe, arkadaşımı yakalayan edepsizler gelir elde ettikçe arkadaşım benden küsecek beni bir daha hiç sevmeyecek.




 İnternette yunusların özelliklerine baktıkça hayran olan bizler, onlardan geçinmenin yolunu bulan bizler, onları azaldıklarını bile bile öldüren bizler ne zaman akıllanacağız? 

Ne zaman hayvanları seveceğiz onları havuzlara kapatmayıp kendi doğalarına salacağız? Ne zaman?


Bu soruları bizden önce düşünen yunus sever insanlar, Yunuslara Özgürlük adında bir sayfa kurup geliştirip şu anda binlerce sevene sahip bir platform haline getirmişler. 

Bu yunus sever insanların kurduğu platforma bakmak için www.yunuslaraozgurluk.com adresine gidebilirsiniz.


Ya sen yunuslar için ne yaptın?

At Gözüyle Fotoğraf

Bir fotoğrafçı, makinesini objektifini çıkarıp yerine bir at gözlüğü akmak suretiyle, çeşitli resimler çekmiş. Bu resimlerden anlıyoruz ki eşya ve insanlar, at retinasında gerçekte olduklarından yarı misli daha iyi aksediyorlarmış. Gerçekte olduklarından dedik, bize göründüklerinden demek daha doğru olur. Çünkü bizim de eşyayı gerçek büyüklükleriyle görüp görmediğimiz ayrı bir meseledir.


Bu fotoğrafçının buluşuna dayanan bir bilgin de çıkmış, "İşte!" diyor. "Her şeyi böyle olduğundan daha büyük görüş, hayvanda bir aşağılık duygusu yaratmış ve onu daha ilk çağlardan itibaren insanın hizmetkarı seviyesine indirmiştir."

Fotoğrafçının denemeyi nasıl bir at gözüyle yaptığını bilmiyoruz ama bana öyle gelir ki bilim adamının hipotezi olsa olsa sütçü, sucu, çöpçü  beygirleri gibi alının teriyle çalışanlar için geçerlidir...
Has ahırlarda bin bir itinayla yetiştirilenler, imkan var mı insanları olduğundan büyük görsünler. Büyüklüğü geçtim, tam ebatta bile göremezler. Onlar insanları dürbünün tersinden seyreder gibi küçük, küçücük görmeye çoktan alışmışlardır. Diyerek bugünlük dozumuzu da almış oluyoruz. Başka zihin açıcı makalelerde görüşmek üzere...

Robotların Silikon Vadisi

Robotların Silikon Vadisi
boston dynamics ile ilgili görsel sonucu

Robotların doğuşu bilgisayarın buluşuna kadar dayanıyor. 1 ve 0'ların dünyası her geçen gün gelişiyor. Yüzyılımızda ise bilim insanları robot geliştirme üzerine yıllarını harcıyorlar. Birçok bilim adamı, fizik uzmanı ve programcı insanların toplanıp bu işlerle uğraştığı yerlerden biri de MIT (Massachusetts İnstitute of Technology) 'nin 1992 yılında kuruşunu gerçekleştirdiği Boston Dynamics adlı şirket. Bazıları bu adı şimdi duyuyor ya da daha önceden duymuş olabilir. Boston Dynamics son zamanlarda üstün manevra kabiliyetine ve gelişmiş yapay zekaya sahip robotlar üreterek, elektronik mühendisliğine level attırmıştı. 

Ayrıca şirket birçok telefon ve araba şirketinin de yapay zekasını geliştiriyor. Robotların silikon vadisi olarak adlandırılan şirketin deneme alanı geniş ve robotlar için bütün zorlukları barındırıyor.,


Boston Dynamics'i daha iyi anlamak için gelin kısa bir video izleyelim.



Bu videoyu izledikten sonra insan yapay zekaların gelişimini daha iyi kavrıyor. Tabi akıllara aynı soru geliyor."Yapay zeka ileride bizimle savaşabilir mi?" Aynı Ay'da 4G mobil ağ şebekesi kurulurken ki tereddütlerim burada da var. Yapay zekalar kendi aralarında dil oluşturup konuşabildiklerine göre robotlar neden kendi aralarında konuşup birbirleriyle iletişime geçmesinler? diyor insan. Ancak bu deneyler çok gizli ve güvenli şekilde yapılıyor. Bu nedenle gelecek 15 yılda yapay zeka bizi geçemez diye düşünüyorum. Ama 15. yıldan sonra güvenlik sektörü nasıl gelişir bilemediğimden yapay zekaya sahip robotların bizi geçip geçemeyeceği hakkında bir şey söyleyemiyorum.

Bu makalemde bu kadar diğerki makalelerde görüşmek üzere... 









Ay'da 4G Ağ Şebekesi

Ay'da 4G Ağ Şebekesi
Birkaç tane şirket birleşerek Ay'da 4G mobil ağ şebekesi kurma kararı aldı.  


AY ile ilgili görsel sonucu


Birçok telefon hattını içerinde barındıran Vodafone, yeni nesilde çok yer edinemeyen, ancak eski zamanlarda ismini dünyaya duyuran Nokia, Alman otomotiv şirketi Audi ve son zamanlarda yaptığı yeniliklerle kendini uzay bilimde level attıran SpaceX, 2019 yılında Ay'da 4G mobil ağ şebekesi kurma kararı aldığını açıkladı.

Proje tamamlandığında Ay'a gönderilen uzay araçlarının kendi aralarında Dünya'dan bağımsız bir şekilde iletişime geçmesi düşünülüyor. 

Tabi bu ileride bu şebeke sıkıntılara yol açabilir mi?
Sorusunu da akıllara getiriyor. Yapay zeka şu anda gelişmeye her geçen gün devam ediyor. Bundan dolayı ileride yapay zekaya sahip roket Ay'a atıldığında bu yapay zekaya sahip roketler kendi aralarında  konuşarak bize savaş açabilir. Ya da daha değişik durumlar ortaya çıkabilir. Bu şekilde Dünya'dan kontrol edilmeyen şebekeler bizim için tehlike olabilir. 

Hep kötü konuşmayalım. İyi yanları neler peki? 
Bu şekilde uzayı ve diğer gezegenleri anlamamız daha kolaylaşacak. Ayrıca uzaya mobil ağ kurmak 2019 yılında gerçekleşir ise sonraki yıllarda daha büyük projelere imza atılabilir. 

şebeke ile ilgili görsel sonucu

Ay yüzeyine yerleştirilecek hücresel iletişim aletleri Nokia tarafından üretilecek, kurulacak yerlerin keşfi için Audi'den yardım alınacak. Hücresel ağı oluşturacak 4G teknolojisi Vodafone tarafından geliştirilecek. Bu teknolojilerin hepsi SpaceX'in roketleri ile uzaya atılacak.

Bu kadar şirketin bulunduğu proje, PTScientist tarafından yönetilecek.
Ayrıca birçok gelişmiş projenin koordinatörlüğünü yapan PTScientist yöneticisi Robert Bohme" İnsanların Dünya'daki beşiğinden çıkabilmesi için, kendi gezegenimiz dışında altyapılar kurmamız gerekiyor."sözlerini kullandı.