Boya ile Ekmek Kızartın.

Boya ile Ekmek Kızartın.
boya ile ilgili görsel sonucu

Torben Daeneke'nin geliştirdiği boya enerji yaratabiliyor. Molibden sülfat ve titanyum oksit karışımı, gün ışığının ve havanın nemini emerek hidrojen yakıtı oluşturuyor. Bu proje henüz pratikte iş yapamıyor ve bir o kadar da verimsiz. Mühürlü bir kap, üretilen hidrojenin sadece %1'ini depolayabiliyor. Daeneke ve ekibi bu boyayı nasıl geliştirecekleri hakkında hala kafa yoruyor. 

Yine de evinizi bu boya ile boyarsanız saatte 160 dilim ekmek kızartabilirsiniz. Bu değer kısa zamanda az ancak uzun süreli kullanımda verim elde edilebilir anlamına da geliyor. Henüz çok belli olmamakla birlikte gelişimleri yakından takip etmeye devam ediyorum. Diğerki makalelerimde görüşürüz.

Saatin Arkasındaki Sistem

Saatin Arkasındaki Sistem
Apple Watch Dünya'nın en teknolojik ve popüler saati olabilir. Fakat herkes saatinden e-postasına bakıp her gün şarj etmek istemez. Bu şekilde yaşayan insanlar için yıllar boyu çalışabilen seçkin ve hassas saatler var. 

seiko prospex ile ilgili görsel sonucu


Seiko Prospex gibi saatler kendi kendine yetiyor. Karanının altındaki gizli güneş pili karanlıkta 6 ay çalışabilecek kadar enerji depolayabiliyor.Ayrıca doğru saati öğrenmek için sezyum atom saatlerinin radyo sinyallerini kullanıyor.

Hareket edenler için geliştirilmiş Swatch Sistem51 içindeki dairesel rotorun dönmesiyle kendine ait zembereği kuruyor. Zemberek boşaldıkça saat mekanizması çalışmaya devam ediyor. Benzer milyonlarca saat binlerce parçadan oluşurken bu saat sadece 51 parçadan oluşuyor. Bu özelliği de bu saati alınabilir yapıyor.

hamilton khaki field officer ile ilgili görsel sonucu

Stres çarkı çevirmek yerine Hamilton Khaki Field Officer'ı kurun.Otomatik saatler gibi bu saatte içinde bir zemberek barındırıyor. Ancak zemberek otomatik olarak değil el gücünüzle kuruluyor. Her gün yaklaşık 30 saniye kurduğunuzda akrep ve yelkovan bu enerji ile gün boyu dönebiliyor.

Evimizdeki Elektriğin Maliyeti...

Evimizdeki Elektriğin Maliyeti...
Artık aileler eski kullandıklarından daha fazla elektrik kullanır hale geldiler. Yapılan bir araştırmaya göre orta derece bir hanedanın bir günlük harcadığı elektrik miktarı 30 kilowatt. Bu 30 kilowat elektriği hangi yollardan edinebilirsiniz gelin biraz bunlardan bahsedeyim.

Ben evime güneş paneli yaptırabilir. Ayrıca evim Güneş alıyor diyorsanız 42 metrekarelik bir alana yapacağınız güneş paneli sayesinde bir günlük elektriğiniz olan 30 kilowatt enerjiyi üretebilirsiniz.
Güneş paneli kurmak çok zahmetli daha ucuz bir yöntem isterseniz doğalgazdan bahsedeyim.
30 kilowattlık bu enerjiyi 6,6 metreküp doğalgaz ile elde edebilirsiniz. Bilginiz üzere doğal gaz ucuz ve doğada fazlaca bulunuyor. Bu nedenle yakıt olarak genellikle doğalgaz kullanılıyor. 


petrol ile ilgili görsel sonucu

Benim evimin olduğu yer çok fazla rüzgar alıyor. Ben rüzgar türbini yapabilirim diyorsanız 54 saniyede normal bir rüzgar türbini size 30 kilowattlık enerjinin yanında tüm gün Netflix'den video izleyebilecek kadar da artı enerji sağlıyor. Evim göl kenarında ben gölden enerji üretmek istiyorum derseniz 91.000 Kg suyu hidrolik santralden geçirirseniz 1 saniyeden daha az bir sürede 30 kilowattlık enerji elde etmiş üstüne tüm mahallenizin elektrik ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Ayrıca suyu tekrar tekrar kullanabilirsiniz. Bu da suyu en verimli yenilenebilir enerji kaynağı yapıyor. 

hidroelektrik santrali ile ilgili görsel sonucu

Eğer hala köür kullanıyorsanız 30 kilowattlık bu günlük enerjinizi 15 kg kömür yakarak elde edebilirsiniz. Üstelik yaktığınız kömürle evinizi de ısıtabilirsiniz. Ulan ben Nükleer Mühendisim bana atomla gel diyen de olabilir. Bu kişiler için de 0,5 gram Uranyum 30 kilowattlık bu enerjiyi üretmek için yetecektir. 

uranyum ile ilgili görsel sonucu

Arabistan'da mı yaşıyorsunuz. Yada petrol zengini iseniz 30 kilowattlık bu enerjiyi 11,3 litre petrol ile rahatça üretebilir ama bunu yaparken doğaya da zarar verebilirsiniz. Tabi şu zamanda amaç doğayı korumak olduğunda yenilenebilir enerji kaynağı kullanmak daha mantıklı olacaktır. Şimdilik benden bu kadar diğerki makalelerde görüşmek üzere...

Hapşırmadı Boğazı Yırtıldı



Hapşırırken ağzını kapatarak kendini hapşırmamak için zorlayan bir İngiliz'in boğazı yırtıldı. Doktorlar hapşırığın tutulmasıyla, basıncın dışarı çıkmamasından dolayı boğazındaki yumuşak dokunun yırtıldığını söyledi. BMJ Case Reports adlı bilimsel dergide yer alan uyarıda hapşırık tutmanın kulaklara, gırtlağa zarar verebileceğini hatta ölüme bile yol açabileceği vurgulandı.

Boğazı yırtılan hasta ilk olarak boğazında bir patlama hissettiğini daha sonra yutmada zorluk yaşadığını belirtti.

Tanrı Dağı'nda ki Sualtı Ormanı


Kazakistan'ın Almatı bölgesinde bulunan Sualtı ormanı Kazakistan'ın en büyük turistik yerlerinden biri. Sualtı ormanının suyu Kaindy Gölü ile sağlanıyor. Gölün içindeki huş ağaçları ilginç fotoğraflara konuk oluyor. Göl, 1911 yılında meydana gelen deprem ve heyelan sonucu oluşmuş. Göl oluşmadan önceki ağaçlar, gölün oluşmasıyla hala yaşamını inatla sürdürüyor. Ayrıca suyun altındaki ağaçlar hala yaşamını sürdürüyor. 

Ağaçların soğuk su ile yaşadığı ve büyüdüğü düşünülüyor. Bazı turistler ise bu olayı yerinde görmek için gölde yüzüyor. Ayrıca Kaindy Gölü bir kilometre genişliğinde ve 30 metre derinliğinde.

Orion Nebulasına Yolculuk




Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, uzaya gönderdiği Hubble ve Spitzer teleskoplarından "Orion Nebulası" hakkında elde ettiği bilgilerle küçük bir video hazırladı. 


Orion nebulası toz ve gaz bulutundan oluşuyor ve bizden tam 24 ışık yılı uzaklıkta.
Orion kelimesinin Türkçe karşılığı ise Avcı. Ayrıca belli zamanlarda Orion Nebulası Dünya'dan çıplak gözle görülebiliyor.



Atomdaki Sabit Disk

Atomdaki Sabit Disk
IBM mühendisleri atomda veri saklanabileceğini keşfettiler. Atomda veri saklanmasının keşfi ile birçok elektronik alet için yeni bir dönem başlamış oldu. Atomda veri depolama hakkında henüz pratikte bir şey olmamasına karşın olay bilimsel olarak açıklandı. Holmium elementinin bir tür elektromanyetik dalga ürettiği ve bu dalgaların üst ve alt kısımlarında makine dili olan 0,1 kodlama dili depolanabildiğini açıklayan IBM mühendisleri artık kendilerini yeni teknolojiler bulmak için geliştiriyor. Bilişim alanından sıyrılan şirket yapay zeka ile büyük yol kat etmiş durumda. 


IBM ile ilgili görsel sonucu

Açıklamalara göre 1 kibrit kutusu kadar alanda 35 milyon şarkı depolanabileceği söylendi. 
Bu ne demek? 
Solid State Disk'lerin gelişmesiyle birlikte birçok depolama sistemi de beraberinde gelişti. Şu anda 60 gb'lık bir dosyayı 6,7 dk'da aktarabilecek hale geldik. Artık atomda veri depolayarak bu süreyi kat ve kat azaltacağız. Ayrıca atom bilinen en küçük parçacık olduğuna göre çok küçük alanlarda büyük veriler depolayabileceğiz. 
Tabi bunların hepsi bir teori.
Ayrıca başka bir açıklamaya göre 6 santimetrekarelik bir alanda 80.000 GB'lik veri depolayabilmemiz söz konusu. Bu muazzam bir rakam.

Atomda veri depolama teknolojisi ile belki ilerde sd kart diye bir şey kalmayacak onun yerine 100.000 GB hafızalı telefonlarla karşılaşacağız. Şimdilik bunların hepsi teoride gerçekleşebilir ancak dediğim gibi pratikte henüz herhangi bir şey yok.