Bilim insanları artık suyun yeni bir halini daha keşfetti. Hem katı hem de sıvı halde bulunan bu suya süper iyonik buz adı verildi. Ancak bu buz Dünya'da bulunmuyor. Uranüs ve Neptün gibi yıldızlardan uzak gezegenlerde bulunduğu tahmin ediliyor.
Araştırmacılar tarafından 1988 yılında varlığı tahmin edilen, varlığının ispatlanması için birçok deney yapılan süper iyonik buzun ya da "süper iyonik suyun" varlığı yeni deneylerle ispat edildi.
2 yıl boyunca yapılan zorlu deneyler sonucunda süper iyonik buzu sadece kağıt üzerinde değil fiziksel olarak da kanıtlayan Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvar araştırma ekibi bu sayede Neptün ve Uranüs gibi gezegenlerin tanınmasına faydalı bilgiler sağladı.
Nature dergisinde yer alan makalede bilim insanlarının bu buzu elde ederken lazerli sıkıştırma tekniğini kullandığı belirtildi.
Bu süper buzun yapısını katı ve kararlı çapraz oksijen atomlarının etrafında hareket eden hidrojen atomları oluşturuyor.
California Berkeley Üniversitesi ve Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarının birlikte yaptığı araştırma tıpkı Uranüs ve Neptünde olduğu gibi ekstrem koşullarda aşırı basınç ve ısının hidrojen ve oksijen atomları arasındaki bağı kopardığını ortaya koydu.
Süper iyonik buz nasıl bulundu?
Ekip 15 nanosaniye civarında süren deneyde, iki elmasın arasına koydukları buz parçasına ısı ve basıncı artırmak için lazer ışınına maruz bıraktılar. Bu yöntem ile ısısını 5 bin dereceye kadar yükseltip, atmosferdeki basıncın iki katı kadar basınç uygulayıp süper iyonik buzun olduğuna dair kanıt buldular.
0 Yorum: