Reostalar Hakkında Ne Biliyoruz?

Reosta bir elektrik devresinden geçen akımı ayarlamak için ya da devredeki elektriksel direnci değiştirmek amacıyla kullanılan ayarlanabilir dirençtir. Reosta yardımıyla üreteçlerin özellikleri ayarlanabilir, ışıklar kısılıp açılabilir, elektrik motorlarının dönmesi başlatılabilir ya da dönüş hızları ayarlanabilir. Bir reostada direnç ögesi olarak metal tel, metal şerit, karbon ya da iletken bir sıvı (elektrolit) kullanılır. 

İlgili resim

Orta şiddette akımların ayarlanmasında metal tel ve ya şeritli reostaların kullanılması uygundur. Çok zayıf akımlarda karbonlu reostalar, çok yüksek akımlarda ise bir elektrolite daldırılmış elektrotlardan oluşan sıvılı reostalar kullanılır.

elektrolit reosta ile ilgili görsel sonucu
Potansiyometre örneği
En çok kullanılan ayarlanabilir direnç türü, iki sabit uç arasına bağlanmış bir direnç ile bu direnç üzerinde kaydırılabilen bir kontaktan oluşan potansiyometredir. Ayarlanabilir gerilim bölücüsü olarak yaygın biçimde kullanılan potansiyometrelerden, radyo, yükselteç gibi aygıtlarda ses şiddetinni ayarlamakta yararlanılır.

Kaynak: AnaBritannica PRE-RUT sf:212
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Yazar Hakkında

MSAGE and Patrobot's developer, amateur rocket designer, art student, entrepreneur, volunteer and creator of Turkish Rocket Community and Yelken E-Academy, author of BirTutamEsc

0 Yorum: