400 Yıllık Batarya Üretildi

Tesadüfler tarihte değişmelere neden olmuştur ama bilim açısından hiç bu kadar önemli buluş gerçekleştiren bir tesadüf görülmedi.

Amerika'nın California eyaletinde okuyan Mya Le Thai yanlışlıkla 400 yıl dayanabilecek batarya üretti. Artık yıllarca kullanabileceğimiz telefonlar üretilebilecek.

İlgili resim

Bataryaların iyi ve uzun süreli olmasını sağlayan ise içerisindeki kimyasallar ve tepkime süreleridir. Thai ise batarya üzerindeki çalışmaları sırasında geliştirdiği bileşik ile pillerin daha uzun süre kullanılmasını sağlayabiliyor. 

Bilim adamları pillerin süresini uzatma konusunda yıllardır çalışıyor.Ancak sadece içerisindeki bileşikleri değiştiriyorlar. Normalde lityum-iyon piller en fazla 3 yıl kullanılabiliyor. Ama Thai bu süreyi aşarak 400 yıla çıkardı. Bu çok büyük ve önemli bir süre artışı. Bu nedenle Thai'nin yapmış olduğu buluş bilim açısından çok önemli. 

lityum pil ile ilgili görsel sonucu

Thai ilk başlarda süreyi uzattığını bilmiyordu. Birkaç ay üzerinde çalışmasından sonra süreyi neyin arttırdığını tam olarak saptayarak buluşunu teknoloji şirketlerinin gündemine oturttu.

Eğer Thai, buluşunu daha hızlı yapabilmenin yolunu bulursa lityum-iyon pillerin atıkları azalarak toprak kirliliği önemli derecede önlenmiş olacak. 
Bu makalemde bu kadar. Diğer ki makalelerimde görüşmek üzere iyi günler.



Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Yazar Hakkında

MSAGE and Patrobot's developer, amateur rocket designer, art student, entrepreneur, volunteer and creator of Turkish Rocket Community and Yelken E-Academy, author of BirTutamEsc

0 Yorum: