Havacılık ve Uzay - Kanatsız Uçulur mu? #1

Bu bilgiler TÜBİTAK "Elinizin Altındaki Gerçekler Havacılık ve Uzay" kitabından alıntıdır. ---Tamamının alıntısı yapılmamıştır. Belirli yazılar alınmıştır.- Daha ayrıntılı bilgi için kitabı satın almanız gerekmektedir.

İnsanlar yüzlerce yıl gökyüzüne bakmış, kuşlara imrenmiş ve bir gün uçabilmenin hayalini kurmuşlardır.
İlk uçuş denemelerinde sıcak hava balonları gibi, havadan hafif olduğu için uçabilen araçlar kullanılmıştır. Havadan ağır araçların motor gücüyle uçması ise çok daha sonradan gerçekleşmiştir.

İlk uçuşların gerçekleşebilmesi için önce hava ve gazların özellikleriyle ilgili araştırmalarda ilerleme kaydedilmesi gerekiyordu. Anglo-İrlandalı kimyager Robert Boyle (1627-1691) gibi öncülerin çalışmaları sayesinde insanlar gazların farklı ağırlıklarda olduğunu, "balonun" içindeki gazın dışındaki gazdan hafif olması durumunda yükselebileceğini fark ettiler.

sıcak hava balonu ile ilgili görsel sonucu

DOĞU ASYA'DAKİ BALONLAR
Çinli çocuklar yaklaşık 2000 yıl önce, yaptıkları küçük sıcak hava balonlarıyla oyun oynarlardı. Tarih kitaplarında çocukların yumurta kabuklarının içine yerleştirdikleri birkaç kuru dalı yakarak uçurdukları anlatılır. Yüzyıllar sonra, 1200'lerde Orta Asya'nın geniş ovalarında Moğol ordusu toplanma noktalarını işaretlemek üzere ejderha şeklinde sıcak hava balonları uçurmuştur. Batı dünyasında ise ilk sıcak hava balou bundan yaklaşık 500 yıl sonra uçuruldu.... 

Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Yazar Hakkında

MSAGE and Patrobot's developer, amateur rocket designer, art student, entrepreneur, volunteer and creator of Turkish Rocket Community and Yelken E-Academy, author of BirTutamEsc

0 Yorum: